Skip to main content

Pomoč pri izbiri

Kakšen tip novih garažnih vrat izbrati ?

Ob energetski sanaciji obstoječe gradnje ali pri odločanju o nakupu garažnih vrat novogradnje se postavimo pred vprašanje kakšen tip vrat naj izberemo. Poleg vsem poznanih dvokrilnih garažnih vrat, so možnosti še dvižna sekcijska vrata, stranska bočna, ki se zapeljejo ob steni garaže, ter rolo garažna vrata, ki so ponavadi "zasilna" rešitev, v primeru, ko ni možnosti vgradnje dvižnih sekcijskih ali stranskih bočnih garažnih vrat.   

Krilna garažna vrata

So lahko sestavljena iz enega krila (enokrilna vrata) ali 2-eh kril, ki sta lahko simetrična ali nesimetrična. Za dvokrilna garažna vrata se odločimo v primeru, da v notranjosti garaže nimamo prostora za vodila secijskih vrat, vseeno pa želimo vrata z dobro izolacijo. Krila vrat se lahko odpirajo v ali iz garaže. Dopuščajo pa dvokrilna garažna vrata tudi odpiranje ter zapiranje na pogon. Več o dvokrilnih garažnih vratih si preberite na sledeči povezavi.

Dvižna sekcijska garažna vrata 

So najpogostejša izbira pri menjavi garažnih vrat. Združujejo vse dobre lastnosti ostalih tipov garažnih vrat. Poleg odlične izolativnosti, nudijo udobje v mrzlih zimskih, deževnih pomladnih ter jesenskih ter vročih poletnih dneh, saj jih upravljamo preko daljinskega upravljalnika tako izhod iz vozila pred uvozom v garažo ni več potreben.  

Stranska bočna garažna vrata

Izvedba oz. sestava vrat je podobna sekcijskim dvižnim vratom le, da pri stranskih bočnih vratih ne potrebujemo vzmeti. Bočna vrata se lahko upravljajo ročno ali z elektro pogonom. Ob pritisku na daljinec se vrata zapeljejo v prostor na levo ali desno stran. Dobra lastnost takšnih vrat je, da ne potrebujejo veliko prostora nad odprtino za pritrjevanje, potrebujemo pa prostor pri strani garaže. 

Rolo garažna vrata

Se ponavadi vgrajujejo, ko ni možnosti vgradnje dvižnih sekcijskih vrat. Prednost rolo vrat je v tem, da se lahko vgrajujejo iz zunanje ali notranje strani odprtine pri tem pa ne posegajo v prostor. Izolativnost ter trdnost rolo vrat je slabša kot pri ostalih tipih vrat.

Kako izbrati prava dvižna garažna vrata?

Avtomatska dvižna garažna vrata so postala priljubljena zamenjava starejših garažnih vrat.

Z dvižnimi garažnimi vrati pridobite na varnosti, estetiki ter izolativnosti vašega objekta. Pri izbiri garažnih vrat je pomembna tudi funkcionalnost. Vrata na elektro pogona vam lahko prihranijo ogromno časa saj jih odpirate/zapirate preko daljinskega upravljalnika. Dimenzija garažnih vrat se prilagodi glede na mere vaše odprtine. Prav tako lahko izbirate med različnimi vzorci, barvnimi odtenki ter vgradnimi okni.

Pri veliki frekvenci prehodov skozi garažna vrata se vgradi tudi vrata za osebni prehod. Pri izboru vrat imejte v mislih predvsem njihovo kvaliteto. Kvaliteta dvižnih garažnih vrat je odvisna od uporabljenega materiala, (paneli, vodila, pogon), saj vam v nasprotnem primeru ne morejo zagotavljati varnosti. Naj vas pri nakupu ne zavede nizka cena, saj so takšna vrata normalno tudi slabše kvalitete kar pa vam lahko na dolgi rok prinese številne nevšečnosti pri samem delovanju vrat.

Pred izbiro garažnih vrat se je smiselno obrniti na strokovnjake na tem področju.